Energielabel voor woningen
Elke woning heeft een voorlopig Energielabel. Gaat u uw huis verkopen of verhuren, dan bent u verplicht deze om te zetten in een definitieve versie. Dit kan online als u over de juiste gegevens beschikt, of via een Energie-Indexberekening die wordt uitgevoerd door een gecertificeerd EPA-W adviseur.
Bij verkoop van woningen
Bij verkoop van een woning moet u het definitieve Energielabel kunnen overhandigen op het moment dat de woning ook echt van eigenaar wisselt. In de praktijk zal de verkoper dit echter al eerder willen weten en de makelaar is zelfs verplicht om dit label te noemen in de verkoopbrochure.
Woningcorporaties en verhuurders
Zowel woningcorporaties als verhuurders van woningen zijn verplicht om elke nieuwe huurder het definitieve Energielabel, of een afschrift daarvan, te overhandigen. Dit geldt overigens uitsluitend bij zelfstandige woningen en niet bij de verhuur van kamers. Wilt u als verhuurder van sociale huurwoningen de maximale huur bepalen, dan heeft u de Energie-Index nodig. Die bepaalt mede het aantal WWS-punten waarmee u de huurprijs kunt verhogen. Kunt u het Energielabel niet overhandigen, dan loopt u de kans op een boete van ruim € 400,-.
Als u niet de eigenaar bent
Het voorlopige Energielabel kunt u online registreren zodat het definitief wordt. Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD. Bent u niet de eigenaar van het pand maar bijvoorbeeld de erfgenaam? Dan moet u dat kunnen aantonen middels een testament of kopie van erfrecht. Ook kunt u kiezen voor een Energie-Indexberekening. Hiermee wordt ook de energiezuinigheid van het pand bepaald via 150 verschillende factoren van de woning door een EPA-W adviseur. Zodra de EI wordt geregistreerd ontvangt u alsnog een definitief Energielabel, hiervoor is wel een opname nodig.
Hoger Energielabel?
Het Energielabel is 10 jaar geldig vanaf de afmelddatum. Verkoopt of verhuurt u uw huis dus in die periode, dan kan hetzelfde label gebruikt worden. Heeft u echter in de tussentijd verbeteringen aan uw huis doorgevoerd waardoor het energiezuiniger is, dan heeft u wellicht recht op een hoger, zeg maar groener, Energielabel. Dat kan gunstig zijn voor de snelheid waarmee u het huis verkoopt of verhuurt en van invloed zijn op de verkoopprijs of huurprijs. Om dat hogere Energielabel te krijgen moet u opnieuw een Energielabel aanvragen of kunt u een Energie-Indexberekening laten uitvoeren door een EPA-W adviseur.
Advies over verduurzaming of een Energie-Index aanvragen
Het definitieve Energielabel vraagt u online aan. Voor advies over de verduurzaming van een woning of voor het aanvragen van een Energie-Index kunt u bij onze EPA-W adviseurs terecht.
MEER INFORMATIE?
Wilt u ook concreet advies om het energielabel van uw vastgoed te verbeteren, een andere WWS-puntentelling te scoren of heeft u een verbeterde Energieprestatie nodig? Neem dan snel contact met ons op.